Američko uvođenje carina

Počinje trgovinski rat: EU uzvraća udarac

Carine, koje će stupiti na snagu u petak u ponoć, okončat će dvomjesečno izuzeće koje je vrijedilo za ključne američke saveznike.
Gospodarstvo / Novac | 31. 05. 2018. u 23:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europska unija će nametnuti "balansirajuće kontra mjere" nakon što su Sjedinjene Američke Države najavile uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija iz Kanade, Meksika i EU-a'', rekao je šef Europske komisije.

Carine, koje će stupiti na snagu u petak u ponoć, okončat će dvomjesečno izuzeće koje je vrijedilo za ključne američke saveznike.

One uključuju carine od 25 posto za uvoz čelika te 10 posto za uvoz aluminija.

Tijekom govora u Bruxellesu, Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, obećao je da objaviti recipročne mjere kasnije danas, javlja AL Jazeera Balkans.

''Ovo je loš dan za svjetsku trgovinu'', rekao je on.

Jean Claude Juncker

''Odmah ćemo predstaviti naš prijedlog rješenja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). U narednim satima objavit ćemo kontra mjere. Sve što oni mogu, možemo i mi. Potpuno je neprihvatljivo u svjetskoj trgovini da jedna zemlja uvodi jednostrane mjere".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekao da odgovor EU-a biti "inteligentan, odlučan i zajednički", dodavši da carine nisu u skladu sa pravilima WTO-a.

Na Twitteru je Manfred Weber, čelnik Europske narodne partije u Europskom parlamentu, rekao da Europa "nema izbora" osim da se brani.

''Nećemo prihvatiti ovu izuzetno žalosnu odluku bez reakcij'', rekao je on.

Meksiko je također najavio recipročne carine na uvoz iz SAD-a, uključujući svinjetinu, jabuke, grožđe, sir i kovani čelik, tvrdi meksičko ministarstvo ekonomije.

U priopćenju se američko korištenje nacionalne sigurnosti kao opravdanja kritizira kao "nedolično", te se dodaje da će carine utjecati na ključne američke industrije, poput automobilskog, svemirskog i elektroničkog sektora.

Prije nego što je objavljeno uvođenje carina, kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland je kazala da će kanadska vlada poduzeti korake kako bi osigurala radna mjesta i industriju, nazvavši američko opravdanje "potpuno apsurdnim".

''Vlada je apsolutno spremna i mi ćemo braniti kanadske industrije i kanadske poslove. Odgovorit ćemo na odgovarajući način'', kazala je ona.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross, koji je objavio uvođenje carina, rekao je u četvrtak da će recipročne mjere imati vjerojatno male posljedice po američku ekonomiju.

Dodao je kako smatra da odnos između SAD-a i saveznika pogođenih ovim carinama neće biti dugoročno narušen i da će saveznici "s vremenom preći preko ovog".

Sjedinjene Američke Države (SAD) će od 1. lipnja početi naplaćivati dodatne carinske tarife na uvezeni čelik i aluminijum za Meksiko, Kanadu i zemlje Europske unije (EU).

Američki ministar trgovine Wilbur Ross je u izjavio za medije kako 1. lipnja ističe period do kojeg je privremeno odgođeno stupanje na snagu odluke o dodatnim carinskim tarifama za Meksiko, Kanadu i EU, javlja agencija Anadolija.

Dodao je kako pregovori s EU-om još uvijek traju, no u pregovorima s Meksikom i Kanadom još uvijek nema rezultata. Meksiko, SAD i Kanada su od kolovoza prošle godine u pregovorima o modernizaciji Sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA).

Na inicijativu Donalda Trampa, SAD su 23. ožujka uvele nove carine na čelik u visini od 25 posto i na aluminijum od 10 posto. To je važilo za sve zemlje koje izvoze ove proizvode u SAD, ali su za Australiju, Argentinu, Brazil, Kanadu, Meksiko, Južnu Koreju i države EU bile odgođene do 1. lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close